Cauze

Datorita medicinii moderne, oamenii au o viata mai lunga si, intr-o anumita masura, aceasta justifica cresterea numarului de bolnavi de cancer.

Desigur, unele forme de cancer sunt strâns legate de modul de viata. Cancerul datorat fumatului este mai rar în tarile din lumea a III-a, însa este din ce în ce mai raspândit în tarile în care industria este dezvoltata, unde din ce în ce mai multi oameni fumeaza.

Cele mai frecvente forme de cancer la adult ataca plamânii, tubul digestiv si organele genitale. În ciuda medicinii moderne, cancerul este a doua cauza de deces în majoritatea tarilor, inclusiv în România.

Cancerul poate fi intalnt si la copii sau adolescenti. Cele mai frecvent forme de cancer întâlnite la acestea sunt: leucemiile, limfoamele, tumorile renale si cerebrale. Din fericire acestea sunt rare, iar tratamentul destinat lor a fost îmbunatatit foarte mult în ultimii ani, crescand ratele de supravietuire si chiar de vindecare.

CAUZA PRINCIPALA A CANCERULUI ESTE ÎNCA NECLARA.
Factorii de mediu, cum ar fi poluarea chimica si expunerea la radiatii, cauzeaza unele forme de cancer;un mare numar de experimente ce au identificat substantele chimice provocatoare de cancer (substante carcinogene) au fost efectuate pe animale. Cea mai cunoscuta substanta cancerigena este fumul provenit din tutun. Radiatiile ionizante, de asemenea, afecteaza materialul genetic al celulelor, astfel radiatiile create în urma exploziei bombei atomice în Japonia, în 1945, a cauzat multe forme de cancer, unele declansându-se abia dupa 10-20 de ani de la expunerea la acestea. Exista însa si alti factori care provoaca boala. De exemplu, unele cazuri de cancer pot fi produse de virusi care afecteaza structura genetica a celulelor.

În unele cazuri sistemul imunitar este de vina. S-ar parea ca celulele canceroase sunt produse constant în interiorul organismului, însa acestea sunt distruse de obicei de catre sistemul imunitar. Din unele motive, acest sistem poate sa nu functioneze uneori cum ar trebui, permitând înmultirea celulelor canceroase. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca dietele bogate în fructe si legume pot proteja organismul împotriva cancerului. Se pare ca o dieta adecvata întareste sistemul imunitar care distruge rapid celulele.

Factori de risc
• Vârsta: aproximativ 77% din tipurile de cancer sunt diagnosticate la persoane peste 55 ani, dar poate apare la orice vârsta.
• Istoricul familial de cancer.
• Stilul de viata: fumatul (1/3 din toate cauzele), alcoolul, dieta, expunerea excesiva la soare. Aproximativ 1/3 din decesele prin cancer sunt legate de factorii dietetici si lipsa activitatii fizice la adulti.
• Factorii de mediu :
- Poluarea aerului (radon, fum de tigara)
- Substante chimice (benzen, azbest)
• Infectiile cu anumite virusuri, bacterii sau paraziti sunt responsabile, în lume, de aproximativ 5% din cancere.

Virusurile cele mai cunoscute în relatie cu cancerul sunt :

- Virusurile umane papiloma: reprezinta un grup de peste 100 de virusuri care cresc riscul de cancer de piele, gura, organe genitale, laringe, col uterin.
- Virusul Ebstein – Barr creste riscul de cancer nazo-faringian si limfom.
- Virusurile hepatitice B si C cresc riscul de cancer hepatic.
- Virusul HIV nu este o cauza directa de cancer, dar creste riscul de infectii cu virusul uman papiloma si virusul herpetic 8.

Bacteriile cele mai cunoscute în relatie cu cancerul sunt:

- Helicobacter Pylori: este un factor de risc pentru cancer de stomac, cunoscut ca fiind a patra cauza de cancer în lume.
- Chlamydia Trachomatis: este un factor de risc pentru cancerul cervical.

Diferitele tipuri de cancer au factori de risc diferiti:

• Cancerul de plamâni, gura, laringe, esofag, pancreas, rinichi sunt în relatie cu obiceiul de a fuma. Fumatul singur este responsabil de 1/3 din decesele prin cancer.

• Cancerul de piele este are legatura cu expunerea neprotejata la razele solare.

• Cancerul de sân are o serie de factori de risc, cum ar fi:
- vârsta: riscul creste cu numarul anilor
- modificari ale nivelului hormonal de-a lungul vietii: vârsta aparitiei primei menstruatii sub 12 ani, nici o sarcina sau prima sarcina dupa vârsta de 30 de ani, vârsta la menopauza.
- obezitatea
- activitatea fizica redusa
- antecedentele familiale (mama, sora) de cancer de sân.

• Cancerul de prostata este legat de mai multi de factori de risc:
- vârsta mai avansata
- dieta bogata în grasimi si în carne rosie
- antecedentele familiale (tata, frate) de cancer de prostata
- ingestia de suplimente de calciu.

• Cancerul colorectal are o serie de factori de risc, cum ar fi:
- fumatul îndelungat
- dieta bogata în carne rosie
- abuzul de alcool
- antecedentele familiale de cancer colorectal
- obezitatea
-activitatea fizica redusa

• Cancerul endometrial (uterin) are urmatorii facori de risc:
- expunerea excesiva a endometrului la estrogeni (terapia de substitutie postmenopauza, unele anticonceptionale, sindromul ovarului polichistic)
- obezitatea.
http://www.iocn.ro/Detaliu.aspx?t=Risc&sect=4

Substante cancerigene
Lista cu substante cancerigene este lunga si se mareste continuu. Cateva din substantele cancerigene ne-au atras atentia prin faptul da sunt des folosite si le consideram in general inofensive. 
Alcool
Un lichid incolor,volatil, inflamabil, produs din fermentarea drojdiei si carbohidratilor. Alcoolul este deseori folosit ca solvent si se gaseste de asemenea in bauturi si in medicina. Ca ingredient in alimente, alcoolul poate cauza vulnerabilitatea organismului in fata carcinogenilor. 
Aluminiul
Un element metalic folosit mai ales la fabricarea componentelor avioanelor dar si la fabricarea antiperspirantilor, antiacizilor si antisepticilor. 
Bentonita
O argila poroasa care creste in volum pe masura ce absoarbe mai multa apa. Bentonita, gasita in general in multe baze cosmetice, poate colmata porii si sufoca pielea. 
Colagen
O proteina fibroasa insolubila care este prea mare pentru a patrunde in piele. Colagenul aflat in majoritatea produselor de ingrijire a pielii este derivat din piele animala. Acest ingredient formeaza un strat subtire care poate sufoca pielea. 
Aldehida formica
Un gaz incolor, toxic, este iritant si carcenigen. Combinata cu apa, aldehida formica este folosita ca dezinfectant, fixativ sau conservant. Aldehida formica se gaseste in multe produse cosmetice si in sisteme conventionale de ingrijire a unghiilor. 
Parfum
De obicei bazat pe petrol. Poate cauza durere de cap, ameteala,urticarie, probleme de respiratie, vomisme, iritaii ale pielii si multiple sensibilitati chimice. 
Glicerina
Un lichid siropos produs chimic prin combinarea apei cu grasimi. Glicerina este folosita ca solvent si plastifiant. Daca umiditatea aerului nu depaseste 65%, glicerina atrage umiditatea pielii din straturile inferioare si o tine la suprafata, fapt ce usuca pielea din interior catre exterior. 
Imidazolidinil
Aceste aldehide formice pot cauza usoare dureri, alergii,depresii, dureri de cap, dureri de piept, oboseala cronica, ameteli, insomnie si astm. Poate slabi sistemul imunitar si poate cauza chiar cancerul. Se gaseste in produsele pentru piele, corp, par, antiperspiranti si lac de unghii. 
Caolin
O argila fina folosita in prelucrarea portelanului. Ca si bentonita, caolinul sufoca si subtiaza pielea. 
Lanolina
O substanta grasa extrasa din lana, des folosita in prepararea cosmeticelor si lotiunilor. Lanolina este un sensibilizator obisnuit pielii ce poate cauza reactii alergice ca eruptii ale pielii. 
Metil, propil, butil si etil paraben
Sunt folosite pentru prelungirea duratei de conservare a unui produs si pentru a impiedica dezvoltarea microbiana. Foarte toxic. Poate cauza eruptii sau alte reactii alergice. 
Glicol propilena
O forma cosmetica de ulei mineral. In produsele pentru par si piele glicolul propilena actioneaza ca humecent, care este o substanta ce irita pielea si poate cauza anormalitati ficatului si rinichilor. 
Sulfat lauric de sodium (SLS)
Sls este bine cunoscut in comunitatea stiintifica ca un iritant al pielii obisnuit. Este usor absorbit si retinut in ochi, creier, inima si ficat, fapt ce poate avea drept consecinta efecte negative pe termen lung. SLS poate intarzia vindecarea, poate cauza cataracte la adulti si poate impiedica dezvoltarea normala a ochilor la copii. 
Talc
Un mineral moale, de culoare gri-verde, este folosit in unele produse de igiena personala sau cosmetice. Inhalarea de talc poate fi toxica intrucat aceasta substanta este considerata un potential carcinogen.
http://www.cancer-new-drug.com/romana/substcanc.php

 

Contact

Fundaţia Hans Lindner
Programul Raza Speranţei
Str. Ceahlaului nr. 38
Loc.Satu Mare
Jud.Satu Mare
Cod postal 440043
Romania
Tel.:0261- 715136
Fax.:0261- 715136
Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.