Ecografia

Metoda de diagnosticare prin ultrasunetele reflectate de diferitele structuri din organism, ecografia asigura o buna evaluare a starii de sanatate a organelor interne in care nu se afla aer (ficat, rinichi, splina, vezica urinara, ovare, prostata, inima), fiind una din principalele posibilitati de diagnosticare, alaturi de celelalte examene si analize de laborator. 
  
Ecografia - o metoda moderna si eficienta de diagnostic 
  
Metoda de diagnosticare prin ultrasunetele reflectate de diferitele structuri din organism, ecografia asigura o buna evaluare a starii de sanatate a organelor interne in care nu se afla aer (ficat, rinichi, splina, vezica urinara, ovare, prostata, inima), fiind una din principalele posibilitati de diagnosticare, alaturi de celelalte examene si analize de laborator. 
  
Din anii ’70 de cand au aparut primele ecografe, tehnica a evoluat continuu, ajungandu-se in prezent la performante semnificative in domeniu – ecografe care sunt dotate cu soft ultramodern si au posibilitati sporite de vizualizare pe monitor si de sondare cu parametri sporiti .
Ecografia abdominala
Ecografia abdominala este indicata la orice pacient cu o durere localizata sau difuza, in maririle de volum ale abdomenului, traumatisme abdominale sau in prezenta unui sindrom dispeptic suspect de a fi datorat unei sarcini in primul trimestru.
Cand trebuie sa facem o ecografie?
Situatii cand ecografia abdominala este recomandata:
- detectarea litiazei sau a inflamatiei colecistului; 
- determinarea gradului de afectare posttraumatica a ficatului, splinei, rinichilor;  
- afectiuni ale pancreasului (pancreatita, tumori); 
- determinarea gradului de incarcare grasa a ficatului;  
- evaluarea evolutiei posttransplant de rinichi;  
- prezenta de lichid in cavitatea abdominala; 
- ghidajul in timpul unei biopsii sau paracenteze;  
- detectarea, masurarea, monitorizarea anevrismului (dilatarii) aortei.
Pregatirea prealabila a unei ecografii abdominale
Se recomanda sa nu mancati cu cel putin 6 ore inainte de consult pentru ca stomacul sa fie gol si intestinul subtire sa nu fie dilatat, permitand astfel o viziualizare corecta a pancreasului;
- consumati lichide negazoase 1-1,5l;  
- nu urinati decat dupa examinare;  
- la diabetici se recomanda o dieta lichida;pentru investigarea vezicii biliare este necesara tot o dieta totala pentru o diagnosticare exacta; 
- la examinarea pelvisului, pacientul trebuie sa consume 5-6 pahare de lichide, cu aproximativ o ora inainte de examinare, astfel incat vezica urinara sa fie plina. Astfel, vizualizarea uterului si a ovarelor este corecta, iar eventualele chisturi de dimensiuni mici sau o sarcina mica, sunt mai usor de depistat. 
- ecografia se poate face fara o pregatire prealabila numai in conditii de urgenta.
Contraindicatii
Examenul ecografic nu are contraindicatii si este recomandabil sa se faca de cel putin una sau doua ori pe an. Ecografia are un caracter nedaunator datorita faptului ca emite ultrasunete si spre deosebire de radiografie sau computertomografie care emit raze X,  aceasta nu are restrictii in folosire.
De retinut!
Ecografia masoara organele, arata forma lor, dar nu da informatii despre functionarea lor. De aceea, de cele mai multe ori, diagnosticul se stabileste tinand cont si de alte examene sau analize de laborator.
Metoda nu poate detecta structuri foarte mici (exista o „limita de rezolutie”), de regula aceasta e valabila pentru structuri mai mici de 3 mm.
Text: Lucia Comanescu
Consultant: Alma Georgescu
Medic specialist medicina de familie
Competenta: Ecografie generala
Sursa: Farmaciata

Contact

Fundaţia Hans Lindner
Programul Raza Speranţei
Str. Ceahlaului nr. 38
Loc.Satu Mare
Jud.Satu Mare
Cod postal 440043
Romania
Tel.:0261- 715136
Fax.:0261- 715136
Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.